Hoe meet je spanning zonder spanning?

12-10-2015

Je hoeft geen kerngeleerde te zijn om het te begrijpen: sommige metingen kunnen alleen uitgevoerd worden als de spanning op de installatie staat. Toch staat in het Arbobesluit dat dit niet mag. Zijn wij nou gek, of is er iets mis met het Arbobesluit?

Geen enkele weldenkende elektrotechnicus probeert tijdens zijn werk het leven te verliezen. En toch gebeurt het een heel enkele keer. Dat is al erg genoeg.

En als je dan ook nog de wet tegen je hebt, hebben de nabestaanden het extra zwaar. Kunnen we niet gewoon een paar goede afspraken maken over wat wel en niet mag?

Vaak wordt aangenomen dat die afspraken er al zijn: die staan in NEN 3140. Maar op de keper beschouwd is NEN 3140 ‘gewoon’ (althans voor een deel) in strijd met de wet. Dat is al jaren zo, en inmiddels lijken we ons erin te berusten.

Tijdens het inspectiecongres willen we hier graag eens een stevige discussie over voeren. En dan het liefst niet binnen een clubje techneuten, want daar schieten we niets mee op. Dan schudden we ons wijze hoofd over al het onbegrip dat in Den Haag geconcentreerd is.

Daarom gaan we proberen om dit onderwerp op de politieke agenda te plaatsen. We willen het probleem graag uitleggen aan de politiek, aan het Openbaar Ministerie, aan de Inspectie SZW, aan de advocatuur. Want daar zitten de mensen die dit probleem aan de orde kunnen stellen.

Tijdens het inspectiecongres staat de forumdiscussie dan ook in het teken van (z)onder spanning werken. De discussie wordt vooraf gegaan door een optreden van toneelvereniging ‘Drift’. Zij zullen ons eerst meenemen in een zoektocht naar de emotionele kant van het probleem. Daarna zullen we de technische en de juridische kant belichten.